Fyll på matförrådet med trattkantareller

Foto:Anna Hellqvist

Foto: Anna Hellqvist

Trattkantarellen, som också kallas höstkantarell, är en av skogens mest tacksamma svampar att plocka. Har du väl hittat en kan du bli kvar där länge för det växer oftast massor på ett ställe. Lättplockade är de också och har du tur kan du hitta så stora som upp till 12 cm på höjden och 5 cm på bredden.

Den växer ganska sent på hösten och är en läcker matsvamp som passar all sorts matlagning. Trattkantarell kan man frysa, konservera, steka, koka, stuva, lägga i soppor och grytor eller vad du vill.

Trattkantarellen är inte någon äkta kantarell

Det vill säga medlem i släktet Cantharellus. Den är en del av det mycket närstående släktet Craterellus som har fruktkroppar med ihålig fot; de äkta kantarellerna har fruktkroppar med kompakt, icke ihålig fot.
Du hittar den i stora klungor i mossiga friska barrskogar över hela landet.
Den bästa skördesäsongen börjar i september-oktober efter att vädret har blivit kallare. Det går också att plocka den efter frost, ända tills snön faller. Trattkantarell hittar du på både kalkhaltig och ganska sur mark. Den har ett svampmycel som kan vara utbrett inom 100-tals kvadratmeter stora områden, det är därför man kan hitta så stora mängder på ett enda ställe.

Tips när du ger dig ut:

  • Ha bra skor (helst stövlar) på fötterna
  • Ta med dig en svampkorg
  • Trattkantareller plockar du bäst med svampkniv (med borste). Med den grovrensar du redan ute i skogen. Eftersom dom ofta växer i grupper kan du lätt få tag på flera stycken på en gång och skära eller klippa av dom i ett svep.
  • Fikakorg (det kan bli många timmar i skogen)
  • Mobiltelefon
  • Visselpipa om ni är fler som plockar så att ni inte tappar bort varandra
  • Tala om för någon vart du åker

Det finns inga giftsvampar i Sverige som liknar trattkantarell

Ändå händer det att människor av misstag fått med sig den giftiga svampen toppig giftspindling när de varit ute i skogen. Den växer i liknande miljö som trattkantarell, men är så annorlunda till utseendet att de båda arterna bara kan förväxlas genom rent slarv.

Trattkantarellen: trattkantarell

  • Köttet är ljust, foten något seg.
  • Har en tunn hatt, navlad till trattformad, ovansidan är gulbrun till brunsvart.
  • Hattens undersida har gula till gråa grenade åsar som löper ner på foten.
  • Foten är ihålig, brungul till gul. Hos äldre exemplar blir den tillplattad och ihålig ända till basen.
  • Smaken är mild och sötaktig, och doften svag.

Förväxlingssvampar som inte är giftiga:

  • Rödgul trumpetsvamp – saknar tydliga åsar, är snarare mer ”rynkig” under hatten, läcker matsvamp.
  • Grå kantarell – påminner om trattkantarell men är gråsvart, växer med ek, ätlig.
  • Gullnavling – påminner uppifrån mycket om trattkantarell, men växer på murken ved och har glesa vaxartade skivor.
  • Slemmurkling – geléaktig svamp som saknar åsar, oätlig.
  • Som matsvamp är trattkantarellen mycket eftertraktad och står absolut inte den vanliga kantarellen efter i smak.

Torka eller frys in din svamp!

Det är lätt att torka trattkantareller

Allra bäst är trattkantareller att torka och helt ypperliga att efter torkningen ”mortla” till pulver som du sen kan strö som krydda över maten. trattkantareller på burk

  1. Rensa trattkantarellerna noga.
  2. Sprid ut svampen på tidningspapper. Låt ligga varmt och torrt i ca 1 vecka (eller tills svamparna är helt torra). Är svampen mycket blöt måste du byta tidningar varje dag. Du kan även ställa dit en bordsfläkt som hjälper dem att torka fortare.
  3. Förvara den torkade svampen mörkt i täta glasburkar.

Sedan kan svamparna användas till matlagning, antingen genom att man blötlägger dem innan användning. (Då sväller de upp igen). Eller att man smular lite av den torra svampen i t.ex. en gryta eller sås. Då fungerar den som krydda.

Tänk på att ta tillvara spadet om du blötlägger svampen. Det kan med fördel användas som vätska i sås eller gryta eftersom det tar åt sig av svampsmaken.

Du kan också förvälla svampen och frysa in

Att förvälla betyder att man kokar svampen försiktigt. Oftast räcker det att du förväller svampen i sitt eget spad. Gör så här:

  1. Lägg den färska svampen i en kastrull
  2. Låt den koka på låg värme i sin egen vätska. Om svampen är väldigt torr kan du tillsätta lite vatten. Det ska inte koka torrt!
  3. När svampen har svalnat kan du frysa in den i burkar eller plastpåsar. Låt spadet följa med så håller de sig längre.

Lite mer om trattkantareller (Cantharellus tubaeformis):

Annonser

One thought on “Fyll på matförrådet med trattkantareller

  1. Tack för inlämnad uppgift!

    Formalia
    Språk: Utan anmärkning.
    Bilder: Ja.
    Mellanrubriker: Ja.

    Kommentar:
    Bästa Anna! Wow! Vilken fantastisk artikel! Bästa professionella kvalitet, helt otroligt bra. Tänk så roligt för mig som lärare att ha så fantastiska studenter som du. Underbart!

    Betyg: VG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s